Η άγνοια του ΣτΕ για τις συντάξεις

Η πλειονότητα των δικαστών του ΣτΕ ετοιμάζεται να κηρύξει αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων, με το σκεπτικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οτι “δεν ωφέλησαν τη χώρα και τα βάρη σήκωσαν οι συνταξιούχοι, που συνήθως πληρώνουν το κόστος τέτοιων κυβερνητικών αποφάσεων.”  Αν ισχύει αυτό, έχουν βαθειά άγνοια της πραγματικότητας. Η πιο ευνοημένη από το κράτος κατηγορία στην Ελλάδα ήταν και είναι οι συνταξιούχοι, σε βάρος των νέων, των μισθωτών, των άνεργων και των επιχειρηματιών.

Αντί να ακούνε τους τηλεργατολόγους, ας διαβάσουν τις μελέτες και τις στατιστικές. Για να τους βοηθήσω, παραθέτω μερικούς πίνακες. Από την μελέτη Γιαννίτση – Ζωγραφάκη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (όλη η μελέτη εδώ).

Πρώτα, πόσο αυξήθηκαν ή μειώθηκαν τα εισοδήματα από το 2008 ως το 2012 ανά πηγή εισοδήματος:

Screen Shot 2015-05-01 at 21.45.15

Το εισόδημα από συντάξεις αυξήθηκε κατά 12,8%, όταν το εισόδημα από τις άλλες πηγές μειώθηκε κατά τουλάχιστο 20% (θετική εξαίρεση το αγροτικό εισόδημα). Ο κύριος λόγος, φυσικά, ήταν οτι αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των συνταξιούχων.

Αλλά και σε επίπεδο κάθε νοικοκυριού (δηλαδή συγκρίνοντας την μέση σύνταξη με τον μέσο μισθό, κτλ), οι συνταξιούχοι έχασαν συγκριτικά πολύ λίγο:

Screen Shot 2015-05-01 at 21.45.33

Η μέση σύνταξη έπεσε 3,9%, ενώ ο μισθός 10,9%, το νοίκι 17,2% κτλ (πάλι θετική εξαίρεση το αγροτικό εισόδημα).

Οι δε μειώσεις των συντάξεων ήταν κυρίως στις πιο ψηλές συντάξεις (στα τρία ανώτερα δεκατημόρια), ενώ στους μισθωτούς και στο επιχειρηματικό εισόδημα ήταν σε όλα τα στρώματα:

Screen Shot 2015-05-01 at 21.46.40

Είναι λοιπόν μεγάλη ανακρίβεια οτι “τα βάρη σήκωσαν οι συνταξιούχοι, που συνήθως πληρώνουν το κόστος τέτοιων κυβερνητικών αποφάσεων.”

Μήπως όμως δεν θα έπρεπε να μειωθούν ούτε τόσο οι συντάξεις, για λόγους ανθρωπιστικούς; Πώς ζυγίζεις την ανάγκη του συνταξιούχου απέναντι σε αυτήν του άνεργου, του φτωχού μισθωτού, του αυτοαπασχολούμενου; Ας συγκρίνουμε την δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ (από την βάση δεδομένων της Eurostat):

Screen Shot 2015-05-01 at 22.01.15

Στην Ελλάδα δαπανούσαμε το 2012 το 17,5% του ΑΕΠ για συντάξεις, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την ΕΕ (μ.ο. ΕΕ 13,2%). Το ποσοστό αυξήθηκε από το 2009, που ήταν 13,5%, και ήταν πάλι ψηλό (το τέταρτο υψηλότερο στην ΕΕ). Πόσο δηλαδή πρέπει να πάει για να είναι ικανοποιημένοι οι δικαστές; Οταν στις χώρες με το καλύτερο κοινωνικό κράτος του κόσμου, όπως οι σκανδιναβικές, είναι το πολύ 14,5%;
Φυσικά ένας τέτοιος λογαριασμός συντάξεων δεν είναι βιώσιμος, και υποχρεωτικά θα μειωθεί κάποια στιγμή, εκτός αν αντί για αυτό κλείσουμε τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Και ποιός πληρώνει τον ακριβό λογαριασμό; Κυρίως οι λιγοστοί πια μισθωτοί, των οποίων οι κρατήσεις (εισφορές και φόροι) είναι σχεδόν οι ψηλότεροι στον ΟΟΣΑ, ως ποσοστό του μισθού. Ο πίνακας δείχνει τις κρατήσεις για εργαζόμενο με δύο παιδιά (μπλέ μπάρες) και εργαζόμενο χωρίς παιδιά (γκρι μπάρες) και η Ελλάδα είναι στην άκρη αριστερά (τα στοιχεία από εδώ)

Screen Shot 2015-05-01 at 22.04.01
Αυτή είναι η κατάσταση, που οι δικαστές ετοιμάζονται να την κάνουν ακόμα χειρότερη. Απληροφόρητοι, έρμαια των εντυπώσεων, έτοιμοι να σπρώξουν τους νεότερους πιο βαθειά στην απόγνωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s