Ορθολογικοί και προ-νεοτερικοί νεολαίοι

Στο πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο της Ερμούπολης προχθές, ασχοληθήκαμε, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος και εγώ σε συναφείς παρουσιάσεις, με τις οικονομικές και πολιτικές στρατηγικές της μεσαίας τάξης, και των γενεών εντός αυτής. Και οι δυό μας, νομίζω, τις βλέπουμε ως ‘ορθολογικές’ μέσα στους περιορισμούς και τις παραδοχές όπου κινούνται τα πρόσωπα. Εγώ προσπαθώ να εξηγήσω, π.χ. γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο είναι φορείς συντήρησης, προσόδων και ελλειμμάτων, ενώ τα στελέχη επιχειρήσεων, αν είχαμε σημαντικό τέτοιο στρώμα, θα ήταν φορείς παραγωγικότητας και καινοτομίας. Ο Παναγής εξηγεί την διαγενεακή συμβίωση στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έδιναν τα ελλείμματα, και πώς αυτή η σύμβαση τώρα μάλλον θα καταρρεύσει.

Παράλληλα με αυτές τις ‘ορθολογικές’ στρατηγικές, σκεφτόμουνα τη συμπεριφορά των ‘διαμαρτυρόμενων’ φοιτητών που περιγράφει η Βάσω Κιντή, και που είναι πολύ συνηθισμένη (καθώς και τα ουγκ σχόλια το twitter που εισέπραξα εγώ  όταν ανάρτησα το άρθρο της). Αν για μερικούς επίδοξους φοιτητοπατέρες η συμπεριφορά είναι ορθολογική γιατί θεμελιώνουν την πολιτική τους καριέρα, και για μερικούς φαύλους καθηγητές είναι ορθολογική η στήριξη σε αυτήν, γιατί προστατεύει τις προσόδους τους, νομίζω οτι υπάρχουν και κάμποσοι αγνοί ‘χρήσιμοι ηλίθιοι’ που φωνασκούν μαζί τους. Αυτονών η στάση μου φαίνεται εντελώς προ-νεοτερική, που δεν εντάσστεαι σε καμμιά ορθολογική στρατηγική είτε ατομική είτε συλλογική. Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για διαφορετικά πρόσωπα από τον τύπο που περιγράφω εγώ και ο Παναγής, ή αν είναι ο σχιζοειδής χαρακτήρας των ίδιων προσώπων.

Advertisements

2 thoughts on “Ορθολογικοί και προ-νεοτερικοί νεολαίοι

 1. Να είναι “σχιζοειδής ο χαρακτήρας” τόσων ανθρώπων μου φαίνεται στατιστικά απίθανό.

  Η αγνή προ-νεοτερική αν-ορθολογική στάση είναι ίδιον της νεαρής ηλικίας.

  Θα μπορούσε να είναι δύναμη αλλαγής της κοινωνίας, αν τα μυαλά αυτών των ανθρώπων δεν τα είχαν καβαλικέψει οι επίδοξοι φοιτητοπατέρες και αν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια υπήρχαν πραγματικοί ΔΑΣΚΑΛΟΙ που με το παράδειγμα τους να δείχνουν ορθότερους και κοινωνικότερους δρόμους διοχέτευσης αυτής της αγνής και αν-ορθολογικής ενέργειας.

  Reply
 2. Εντελώς ορθολογική στάση αυτών που αποκαλείτε “χρήσιμους ηλίθιους”: Το αποτέλεσμα που επιδιώκουν δεν είναι μεν κομματική ανέλιξη, αλλά η εν γένει επικράτηση του κόμματος/των ιδεών τους. Μέσο είναι και η εισβολή στο πανεπιστήμιο και η κατάχρηση του ασύλου.
  Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια πολύ στενή έννοια περί ορθολογικότητας για να μην το αντιλαμβάνεστε αυτό.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s