Οι νόμοι των Φαρισαίων (απόσπασμα)

Κάθομαι και γράφω ένα βιβλίο που ελπίζω να τελειώσω το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα παρακολουθώ λίγο την επικαιρότητα, και είδα αυτή την πρωτοβουλία πολιτών προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης: “Να δoθεί αναστολή στις εντολές σφράγισης των θεάτρων”. Δεν θέλω να πάρω θέση στο συγκεκριμένο, αλλά επειδή ταιριάζει με ότι έγραφα σήμερα, σκέφτηκα να κάνω μια μικρή προδημοσιεύση. Απόσπασμα από το κεφάλαιο “Οι νόμοι των Φαρισαίων”. Περισσότερα, ελπίζω, το φθινόπωρο.

… Αντίθετα, σε κλάδους χωρίς διεθνή ανταγωνισμό θα μπορούσε θεωρητικά να ισχύει η πολύ αυστηρή νομοθεσία και οι ακριβές ρυθμίσεις και οι επιχειρήσεις να επιβιώνουν. Ούτε αυτό όμως συνέβαινε. Υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρά εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες και συνεργεία που ο εφοριακός και ο επιθεωρητής ήξερε οτι αν επιμείνει στο γράμμα του νόμου το μαγαζί θα κλείσει. Το ίδιο ξέρανε και οι βουλευτές που ψήφιζαν τους νόμους, με πλήρη συνείδηση οτι δεν θα πολύ-ισχύσουν (θα «ξε-ισχύουν», δηλαδή, όπως είπε μια επηρμένη βουλευτίνα όταν κλήθηκε να συμμορφωθεί με έναν άλλο κανονισμό). Το ίδιο γνωρίζουν, για παράδειγμα, πολλοί διανοούμενοι και ευαίσθητοι πολίτες, που στηλιτεύουν την παρανομία των επιχειρήσεων, αλλά υπερασπίζονται το δικαίωμα των μικρών θεάτρων να λειτουργούν χωρίς να τηρούν τις νόμιμες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ο φαύλος κύκλος σε αυτούς τους κλάδους ήταν ο εξής: οι νόμοι που αρχικά ψηφίζονταν ήταν σε μεγάλη απόσταση από την πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων που επρόκειτο να ρυθμίσουν. Οποιες επιχειρήσεις συμμορφώνονταν πρώτες θα είχαν μεγάλο μειονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές, γιατί θα έπρεπε να πληρώσουν ακριβότερα εργατικά ή να πάνε σε ακριβότερο χώρο ή να λειτουργούν λιγότερες ώρες. Αν μονομιάς συμμορφώνονταν όλοι, τότε κατ΄ αρχήν θα μπορούσαν να επιβιώσουν όλοι, γιατί όλοι θα ήταν το ίδιο ακριβοί.

Με ποιό μηχανισμό όμως το αναποτελεσματικό κράτος θα επέβαλε το νόμο ταυτόχρονα σε εκατοντάδες ή χιλιάδες μικρές μονάδες, οι οποίες μάλιστα θα δυσκολεύονταν πολύ στην αρχή για να συμμορφωθούν, αφού η απαιτούμενη προσαρμογή ήταν μεγάλη; Κανένας δεν πίστευε οτι θα γίνει αυτό, για αυτό και απέφευγαν όσο μπορούσαν τη συμμόρφωση. Και τελικά οι πολλοί μέναν απέξω. …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s