Ένα δυστύχημα στην Αφρική

Αναρτήθηκε στο protagon στις 2 Μαρ. 2013

Πριν από σαράντα χρόνια, στο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησα ένα μάθημα για τα πολιτικά συστήματα στην Αφρική. Θυμάμαι ακόμα το περιστατικό που μας διηγήθηκε ο καθηγητής, αριστερός Αμερικανός – ο οποίος ζούσε απο κοντά τις χώρες που μελετούσε.

Σε έναν σιδηρόδρομο σκοτώθηκε ο μηχανοδηγός από έκρηξη λέβητα, που προήλθε είτε από κακή συντήρηση, είτε από κακό χειρισμό. Το δυστύχημα συγκλόνισε τους εργαζόμενους και το χωριό του οδηγού. Ένας τοπικός ηγέτης θέλησε να αξιοποιήσει το συμβάν για να τους ξεσηκώσει ενάντια στην εταιρία των σιδηροδρόμων. Δεν ήθελε, όμως, να εμπλακεί σε συζήτηση αν ο σιδηρόδρομος πρέπει να υπάρχει ή όχι, ούτε για τη συντήρηση και την ασφάλεια στις μηχανές. Αυτά ήταν σύνθετα θέματα και δεν θα μπορούσαν να συνεγείρουν τον κόσμο.

Προτίμησε, λοιπόν, να διαδώσει την εξής εκδοχή: ότι ο προϊστάμενος της εταιρίας σκότωσε τον οδηγό χτυπώντας τον με βαριοπούλα στο κεφάλι. Και, φυσικά, με αυτό τον τρόπο, η αγκιτάτσια ήταν πολύ αποτελεσματική.

Με τέτοιους τρόπους κατάφεραν να πάρουν την εξουσία και τον έλεγχο των σιδηροδρόμων αρκετά κινήματα στην Αφρική. Δεν κατάφεραν, όμως, να μειώσουν τα εργατικά δυστυχήματα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s