Αξιοπιστία (νεότερα)

Ναυάγησε η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ, γιατί κάποιοι έκρυψαν από τους υποψήφιους αγοραστές τις φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρίας. Αν τις είχαν δηλώσει καθαρά από την αρχή, το τίμημα θα ήταν πολύ μικρότερο, αλλά η δουλειά θα γινόταν. (Περισσότερα εδώ)

Αξιοπιστία – εμπιστοσύνη – πίστη – πίστωση. Τόσες παραλλαγές έχει η γλώσσα μας πάνω στο ίδιο θέμα, αλλά μια μεγάλη ομάδα Ελλήνων δεν εννοεί να το καταλάβει: η αξιοπιστία κινεί την οικονομία. Η διαφάνεια. Οι γνωστοί και σταθεροί κανόνες. Χωρίς αυτά, δεν υπάρχει συνεργασία, και χωρίς συνεργασία δεν υπάρχει παραγωγή, υπάρχει μόνο αρπαχτή. 

Τα στελέχη που έκρυψαν τις φορολογικές υποχρεώσεις της ΣΕΚΑΠ θα πρέπει να απολυθούν, και, αν υπάρχει ποινικό αδίκημα, να τιμωρηθούν. Φοβάμαι όμως οτι αυτοί νόμιζαν οτι υπηρετούν το εθνικό συμφέρον όταν προσπαθούσαν να κοροϊδέψουν τους Ινδούς. Φοβάμαι οτι στο μυαλό τους, διαπραγμάτευση σημαίνει θέατρο, και συμφωνία σημαίνει “φέρε το χρήμα και παράτα μας”. Ετσι δεν έκανε και το κράτος όταν δανειζόταν, είτε στις καλές εποχές, είτε στο Μνημόνιο;

ΝΕΟΤΕΡΑ (ευχαριστώ τον @PeterLazos για τα links): 

Η ΑΤΕ σε ανακοίνωση της γράφει οτι η εξαγορά ματαιώθηκε για άλλους λόγους, δηλαδή επειδή αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση μετόχων που θα αποφάσιζε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ. Δεν φαίνεται πειστική αυτή η εξήγηση. Αν η Bommidala ήθελε το deal, λογικά θα περίμενε λίγο. Μάλλον θα είχε ήδη αποφασίσει οτι δεν την ενδιαφέρει, και επικαλέστηκε τυπικό λόγο.

Η ΑΤΕ λέει επίσης: Πριν την υποβολή της τελικής του πρότασης, κατά τη διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου που διεξήχθη, ο υποψήφιος επενδυτής έλαβε όλα τα στοιχεία, και τις πληροφορίες για την ΣΕΚΑΠ που ήταν σε γνώση της Μετόχου ΑΤΕbank. Το θέμα των υποχρεώσεων της εταιρίας στην Αμερική έγινε γνωστό κατά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου με στοιχεία 31.12.2011 και ο υποψήφιος επενδυτής το αξιολόγησε κατά την υποβολή της τελικής προσφοράς του και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν.” 

 

Πίσω από τη διατύπωση, διαφαίνεται οτι η ΑΤΕ δεν ήξερε τα πάντα για τη ΣΕΚΑΠ, οτι μερικά θέματα (όπως οι φόροι στις ΗΠΑ) φάνηκαν στη διάρκεια του ελέγχου, άρα οτι στις αρχικές δηλώσεις των πωλητών υπήρχαν σημαντικά κενά.

Αν οι αρχικές δηλώσεις είναι πολύ διαφορετικές από την πραγματικότητα, ο υποψήφιος αγοραστής πολλές φορές κάνει προσφορά όπου ζητά πολύ αυξημένες διασφαλίσεις, και στην παραμικρή εμπλοκή μπορεί να αποφασίσει να φύγει. Υποπτεύομαι οτι αυτό έγινε και εδώ.

Αρνητικό ρόλο έπαιξαν και οι ανεδαφικές προσδοκίες της ΣΕΚΕ (που κατέχει το 34% της ΣΕΚΑΠ). Από τη δική της ανακοίνωση προκύπτει οτι δεν καταλαβαίνει οτι οι μέτοχοι πάντα χάνουν τα χρήματα τους πριν από τους δανειστές, και οτι στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, οι μετοχές είχαν πραγματικά μηδενική αξία. Το όποιο ώφελος θα προέκυπτε μόνο από τη μελλοντική λειτιουργία της μονάδας, που θα έδινε διέξοδο στους καπνοπαραγωγούς. 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s