Γιατί υπέγραψα την έκκληση των 32

Δημοσιεύτηκαν σήμερα στα Νεα πέντε απαντήσεις, και θα ακολουθήσουν και άλλες. Αναρτώ τη δική μου, και σε pdf τη σελίδα από Τα Νέα.

Γιατί η Ελλάδα μπορεί  να βγει από την κρίση ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μόνο με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων, και σε συνεννόηση με αυτούς.

Γιατί χωρίς τη συνεννόηση αυτή, η Ελλάδα θα κατρακυλήσει  προς τον τρίτο κόσμο.

Γιατί πλησιάζουμε σε αυτό το σταυροδρόμι, ταχύτατα.

Γιατί συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους σημαίνει μνημόνιο – κάποιας μορφής μνημόνιο.

Γιατί αυτήν την απλή αλήθεια αρνείται να την ξεστομίσει η μεγάλη πλειονότητα του πολιτικού προσωπικού: άλλοι, υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επειδή φοβούνται.  Αλλοι, στην αντιπολίτευση, από καθαρό καιροσκοπισμό. Ολοι κοιτάνε την επόμενη κάλπη, όχι την επόμενη δεκαετία.

Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να προτείνει ένα καλύτερο μνημόνιο, να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για αυτό και να το εφαρμόσει –  αφήνουν 2-3 υπουργούς να τα βγάλουν πέρα. Κανένας δεν στηρίζει εκείνα τα μέτρα του πρώτου μνημόνιου που είναι γνήσια εκσυγχρονιστικά, και θα έχτιζαν κράτος πιο αποτελεσματικό και δίκαιο.

Αν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές, δεν τις έχουμε ακούσει. Αντί για αυτό  ακούμε τον Μίκη να υπόσχεται δάνεια από την Κίνα.

Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια του χρόνου μέχρι να ενηλικιωθούν οι πολιτικοί, ιδίως οι υπουργοί. Ας τολμήσουν να πουν την αλήθεια και να πράξουν ανάλογα, ή ας παραιτηθούν. Και ας αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία όσοι έχουν την τόλμη να αλλάξουν τα πράγματα.

 

(Διόρθωση προς Τα Νέα: δεν διδάσκω στο Warwick, ούτε σε άλλο πανεπιστήμιο. Τα αρχεία των εφημερίδων είναι όπως στον Πύργο του Κάφκα. Καμμιά πληροφορία, σωστή ή λαθεμένη, δεν σβήνεται, ποτέ.)

Advertisements

One thought on “Γιατί υπέγραψα την έκκληση των 32

  1. Νίκο, μια απάντηση δίνει η Βάσω Κιντή εδώ: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=7220 “Νομίζω επίσης ότι η παρέμβασή μας δηλώνει ότι δεν εκφράζονται όλοι οι ακαδημαϊκοί και οι καλλιτέχνες από τον λόγο του Μίκη Θεοδωράκη ή νεόκοπων δημαγωγών από τα πανεπιστήμια οι οποίοι εργάστηκαν στο παρελθόν όχι για την πρόοδο αλλά για την οπισθοδρόμηση των πανεπιστημίων. Με άλλα λόγια θέλαμε να πούμε στους πολιτικούς ότι υπάρχει και μια άλλη κοινωνία, αυτή που δεν κλείνεται φοβικά στον εαυτό της, αυτή που βλέπει προς την Ευρώπη και τον κόσμο και θέλει ρήξη με το παρελθόν της καθήλωσης και της χρεοκοπίας. Σ’ αυτή την υπαρκτή κοινωνία μπορούν να στηριχτούν οι πολιτικοί και να τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους.”

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s