Πράσινη συρρίκνωση

Το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να περάσει ο ΔΕΣΜΗΕ κατά 100% στον έλεγχο της ΔΕΗ – μέχρι τώρα ήταν κατά 51% ελεγχόμενος από το Δημόσιο, 49% ΔΕΗ. Ο ΔΕΣΜΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Κάθε μονάδα παραγωγής ενέργειας πρέπει να συνδεθεί με το σύστημα μεταφοράς, που είναι αναγκαστικά ένα και μοναδικό (φυσικό μονοπώλιο). Από το ενιαίο σύστημα μεταφοράς τροφοδοτούνται τα τοπικά συστήματα διανομής, και ο τελικός καταναλωτής. Είναι προφανές οτι όποιος ελέγχει το φυσικό μονοπώλιο, το σύστημα μεταφοράς, ελέγχει και την τύχη όλων των παικτών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Για το λόγο αυτό, κάθε χώρα που θέλει να έχει πάνω από έναν παραγωγό ενέργειας θεσμοθετεί πολύ προσεκτικά το δικό της ΔΕΣΜΗΕ. Η γενική φιλοσοφία είναι οτι πρέπει να λειτουργεί είτε τελείως ανεξάρτητα από κάθε παραγωγό, είτε, αν έχει οικονομικούς δεσμούς με έναν παραγωγό (την πρώην μονοπωλιακή ΔΕΗ της χώρας), να  λειτουργεί τελείως αμερόληπτα (arms length) προς όλους τους παραγωγούς.

Με τον ΔΕΣΜΗΕ ως θυγατρική της ΔΕΗ, η ανεξαρτησία πάει περίπατο. Μένει να ελπίζουμε στην αμεροληψία. Γιατί αν αυτή δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και περίπτωση να γίνουν επενδύσεις στη ενέργεια από κανέναν τρίτο, πλην ΔΕΗ. Φαίνεται λοιπόν οτι το ΥΠΕΚΑ νομίζει οτι η αμεροληψία θα διασφαλιστεί με υπουργικές αποφάσεις και με γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ. Δηλαδή οτι από το ύψος του υπουργικού θώκου, η κα Μπιρμπίλη και ο κάθε διάδοχός της θα μπορεί να ελέγχει την καθημερινή συμμόρφωση μιας θυγατρικής της ΔΕΗ στις επιταγές της αμεροληψίας. Δεν καταλαβαίνει πόσο εύκολο είναι να φέρνεις τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια σε νέες συνδέσεις μονάδων παραγωγής, να καθυστερείς τις εκκαθαρίσεις λογαριασμών,να δίνεις λανθασμένα στοιχεία. Δεν ξέρει πόσο δύσκολη έκανε ο ΟΤΕ τη ζωή των εναλλακτικών παρόχων όταν προσπάθησαν να συνδεθούν με το δίκτυό του, όσο και να πίεζε η ΕΕΤΤ για αυτό – μέχρι που αναπτύθηκε η κινητή  τηλεφωνία και χάθηκε ενμέρει το φυσικό μονοπώλιο του ΟΤΕ. Δεν έχει σημασία τι γράφουν τα χαρτιά, σημασία έχει πώς λειτουργούν οι θεσμοί στην πράξη.

Δεν ξέρω τον τομέα της ενέργειας, αλλά καταλαβαίνω από επενδύσεις και επιχειρήσεις. Ο ισχυρότερος παράγοντας που αποτρέπει τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η θεσμική αβεβαιότητα. Για αυτό και το μεγάλο έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο το χρηματοδοτούσαμε με δάνεια και με χάρτινες επενδύσεις στο ΧΑΑ. Για αυτό και όταν χάνονται θέσεις εργασίας στο εμπόριο και στο δημόσιο, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις στην παραγωγή.

Με την απόφαση για τον ΔΕΣΜΗΕ η κα Μπιρμπίλη αυξάνει κατακόρυφα τη θεσμική αβεβαιότητα για τους παραγωγούς ενέργειας. Προσθέτει άλλο ένα, τεράστιο, εμπόδιο στην δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας – που σημαίνει, σε μεγάλο βαθμό, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. Κλείνει το μεγάλο πεδίο της «πράσινης ανάπτυξης» στη νέα επιχειρηματικότητα. Γίνεται η υπουργός της πράσινης συρρίκνωσης. Αναρωτιέμαι καμμιά φορά αν καταλαβαίνει τι θεσμοθετεί.

Αναρωτιέμαι όμως και για τον κο Χρυσοχοϊδη, που μέχρι τώρα έχει δείξει ρεαλισμό, οργανωτικές ικανότητες και αποφασιστικότητα όπου ήταν Υπουργός. Είναι τώρα σε ένα Υπουργείο επιφορτισμένο να προωθήσει τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δράση, όπου σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να πετύχει αν δεν κινητοποιήσει και τους συναρμόδιους υπουργούς. Αν τα άλλα υπουργεία με τη δράση τους αποτρέπουν τις επενδύσεις στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις μεταφορές, στην υγεία, στη παιδεία, στον τουρισμό, στη ναυτιλία – χωρίς να λέω οτι όλοι το κάνουν – τι μένει για το Υπουργείο Ανάπτυξης; Το εμπόριο, που σε καμμιά περίπτωση δεν μπορεί να πρωτοσταστήσει στην ανάπτυξη, η βιομηχανία, που για τους γνωστούς λόγους θα είναι πάντα περιορισμένη στην Ελλάδα, και η «τεχνολογία», πού όμως δεν αναπτύσσεται κάπου στη στρατόσφαιρα, αλλά μέσα σε όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες. Αν, λοιπόν, δεν αποφασίσει να παρέμβει δυναμικά ενάντια στα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα σε όλους τους μεγάλους τομείς, δεν θα πετύχει απολύτως τίποτα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s