Μικρή κλίμακα ίσον φοροδιαφυγή

Το δημοσιονομικό έλλειμα της Ελλάδας, λένε πολλοί, δεν οφείλεται στις υψηλές δαπάνες του δημοσίου, αλλά στα χαμηλά φορολογικά έσοδα, ιδιαίτερα δε στα χαμηλά έσοδα από το φόρο εισοδήματος. Επικαλούνται τη σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πράγματι δείχνει οτι οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην Ελλάδα κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ, το ίδιο και οι έμμεσοι φόροι, αλλά υστερούν κατά πολύ οι άμεσοι φόροι.  Παράδειγμα, το άρθρο του Γ. Σταθάκη.

Μπορεί όμως να αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος και να φτάσει σε Ευρωπαϊκά επίπεδα; Πολύ δύσκολα, νομίζω. Το εμπόδιο δεν έγκειται τόσο στην ανεπάρκεια των ελέγχων, αλλά στη σύνθεση των εισοδημάτων, που διαφέρει ριζικά από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Εχουμε εξαιρετικά ψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών. Τα εισοδήματα αυτών είναι πολύ δύσκολο να καταγραφούν από τις φορολογικές αρχές, με αποτέλεσμα σε όλο σχεδόν τον κόσμο, η φοροδιαφυγή τους να είναι πολύ υψηλή.

Στις ΗΠΑ, όπου οι φορολογικές αρχές θεωρούνται καλά οργανωμένες και άτεγκτες, φοροδιαφεύγει το 57% των εισοδημάτων από την αυτοαπασχόληση σε μη αγροτικές δραστηριότητες.  Η φοροδιαφυγή στο αγροτικό εισόδημα φτάνει το 72%. Ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στους μισθούς είναι  4% και στα κέρδη εταιριών (corporation income) 17%. (Πηγή εδώ)

Από άρθρο του Brad DeLong: «Indeed, there is no one that the Internal Revenue Service fears more than the independent contractor: the person who does not work for a corporation, and with whom the government must deal directly in order to collect taxes. So the IRS tries as hard as it can to force independent contractors into being someone’s employees. It desperately wants collecting, withholding, and monitoring compliance with the tax law can be their employers’ job–and not the IRS’s.» http://econ161.berkeley.edu/econ_articles/Command_Corporations.html

Αυτή η διαπίστωση έχει μεγάλη πολιτική σημασία, αλλά δεν βολεύει όσους υπερασπίζονται το σημερινό επίπεδο των δημόσιων δαπανών. Γιατί, αν η χαμηλή απόδοση των άμεσων φόρων οφείλεται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, ποιά πρέπει να είναι η απάντηση;

Να ενισχύσει το κράτος τους μεγάλους εργοδότες κυνηγόντας τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους; Δύσκολα θα βρείς αριστερό ή κεντροαριστερό να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Να βασιστεί μόνο σε έμμεσους φόρους; Θεωρούνται, και είναι, κοινωνικά άδικοι – αν και στην Ελλάδα είναι πιο δίκαιοι από τους άμεσους, που τους πληρώνουν πολύ λίγοι.

Αν δεν αλλάξει η διάρθρωση των εισοδημάτων (που δεν φαίνεται να αλλάζει), τα δημοσιονομικά της Ελλάδας θα πρέπει υποχρεωτικά να ισορροπήσουν σε χαμηλότερο μερίδιο του ΑΕΠ από ότι στις χώρες όπου κυριαρχεί η μεγάλη επιχείρηση.

Advertisements

One thought on “Μικρή κλίμακα ίσον φοροδιαφυγή

  1. Η κατάργηση της φοροδιαφυγής μέσω της1. Κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου χωρίς όρους και προϋποθέσεις (και ας φωνάζουν οι τάχαμου ευαίσθητοι και οι θρησκόληπτοι)2. Ουσιαστικής κατάργησης των συναλλαγών σε χάρτινο νόμισμα, που στην πράξη ήδη γίνεται σε άλλες οικονομίες άνευ επιβολής (για το πως μπορεί να γίνει δια της βίας εδώ http://petrossarantopoulos.pblogs.gr/2010/05/diavoulevsi.html )θεωρείται θέμα ταμπού για την Ελλάδα, ενώ καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα 1+2 αποτελούν ΤΗΝ λύση. To (1) είναι θέμα πολιτικής βούλησης ενάντια στους προνομιούχους και πάσης είδους φιλελεύθερους, το δε (2) είναι τεχνικά εφικτό σήμερα, παρότι οι τεχνολογικά αναλφάβητοι δεν το καταλαβαίνουν ίσως.Γιατί άραγε δεν μπαίνουν στον διάλογο τα παραπάνω 2 θέματα από κανέναν, ούτε φιλελεύθερο, ούτε σοσιαλιστή;Τόσο πολύ φοβούνται τις αντιδράσεις των προνομιούχων;

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s